Alçı Nasıl Yapılır?
Yaşadığımız pandemi günleri bizi bir çok şeyi evde kendimiz yapmaya yönlendirdi. Evde ekmek yapımından, saç boyamaya, boya badana yapmaya hatta alçı yapmaya kadar geniş bir alanda kendimizi eğitmek durumunda kaldık. Bu yazımızı, “Alçı nasıl yapılır?” ve “Alçı nereye uygulanır?” Sorularını merak edenler için hazırladık.
Evde alçı yapmak aslında düşünüldüğünden daha kolay bir işlemdir. Alçı, tuğla veya taş duvar gibi düz yüzeylerin üzerini düzeltmek ve pürüzsüz bir görünüm kazandırmak için uygulanır. Alçı uygulamasına geçmeden önce mutlaka uygulamanın yapılacağı zeminin temizlenmesi, üzerinde oluşan kir ve tozlardan arındırılması gerekir. Yüzey ne kadar pürüzsüz olursa alçı da o kadar yüzeye tutunur ve temiz bir görünüm kazanır. Çimento, kum ve su karışımı kullanarak, yüzeye serpme işlemi uygulanır. Bu şekilde yüzeyde hasar, çatlak veya delik varsa alçı yapılmadan önce düzeltilmiş olur.
Daha sonra sıva filesi ile birleşim yerini ortalayacak şekilde sıva harcı üzerine uygulanır. Sağlam bir spatula ile alçıyı, alçı yapılacak olan yüzeye düzgün bir şekilde uygulamaya başlayın. Alçı harcı aşağıdan yukarıya doğru uygularsanız çok daha iyi bir sonuç alırsınız. Bu yöntem duvar yüzeyinizi en iyi şekilde kapatacaktır. Fazla gelen sıvayı mala yardımı ile alabilirsiniz. Artan bu fazla harç ile yüzeyde kalan boşlukları doldurabilirsiniz. Daha sonra mastar işlemi uygulanmalıdır. Alçı kuruduktan ve tamamen sertleştikten sonra pürüzlü kısımları spatula ile düzeltebilirsiniz. İç köşelerin düzeltilmesi işlemi iç köşe malası ile yapılmaktadır. Bu şekilde kolaylıkla düzgün bir şekilde alçı işlemini yapabilirsiniz. Boya ve badana yapmadan önce ilk katman olan alçı kısmını bu şekilde tamamlamış olursunuz.
Alçı Malzemeleri Nelerdir ve Alçı Nereye Uygulanır?
Alçı malzeme çeşitleri 3 kısımdan oluşmaktadır. Bunlar; perlitli sıva ve harçlar, saten sıva alçılar ve makine sıva alçılarıdır. Perlitli alçılar tuğla ve briket gibi yüzeylere uygulanmaktadırlar. Perlitli alçılar ısı yalıtımı yapan alçı sıvalardır. Saten alçılar genellikle iç mekanlarda, en son atılan alçılardır. Özellikle kaba alçı, alçı levha ve alçı sıva ile kaplanmış yüzeylere uygulanırlar. Saten alçı için aslında düzeltme alçısı da diyebiliriz. Saten alçı vurulduktan sonra direk boya badana işlemine geçilebilir. Saten alçılar ayrıca duvar kağıdı yapmadan önce de kullanılabilmektedir. Makine salcıları ise daha çok kaba inşaat malzemesi diyebileceğimiz sıva alçısıdır. Beton, briket ve tuğla gibi malzemeler üzerine rahatça uygulanır ve kuruduktan sonra direk boya badana işlemine geçilebilir.
Alçı İşleri Nelerdir?
Alçı işleri için öncelikle doğru alçı malzemelerinin temin edilmesi ve alanında uzman alçı ustalarının desteğini almak iyi bir alçı işi için önemli bir noktadır. Alçı işlerini gerekli teknik bilgileri öğrendikten sonra herkes kolayca uygulayabilir. Fakat her zaman deneyimli alçı ustalarından destek almak doğru olacaktır. Alçının uygulanacağı alanı önceden incelemek ve alçı sıvaya nereden ve nasıl başlanacağını planlamak doğru bir alçı işi için önemli bir noktadır. Gerekli planlamaları yaptıktan sonra alçı yapılacak olan yüzey alçı sıva işlemine hazır hale getirilir. Temizlenen yüzeye, hazırlanan alçı karışımından sürülmeye başlanır. Alçı sıvası yaparken yüzeyin düzgün şekilde olması için mala, alçı rendesi gibi malzemeler kullanılmalıdır. Düz ve pürüzsüz bir yüzey elde edinceye kadar sıva işlemi uygulanmaktadır. Alçı işlemi bitince yüzeyin kuruması beklenir. Alçı sıva yapılan yüzeyler tamamen kuruduktan sonra boya badana işlemlerine geçilebilir. Alçı malzemesi hazırlandıktan sonra su ve nem gibi ıslak ortamlardan korunmalıdır. Alçının düzgün tutması için zemin ne kadar pürüzsüz olursa o kadar iyidir. Kuru olan yüzeyler alçı uygulanmadan önce az miktar ıslatılmalıdır. Boya badana kısmına geçmeden önce alçı uygulanan alanın tamamen kurumuş olması gerekir. Kurumamış yaş kalmış bölgelerin kesinlikle boyanmaması gerekir. Kurumadan boyanan yüzeylerde kabarmalar olabilir. Alçı sıva ustası arayanlar, alçı işlerini yaptırmak isteyenler BuBiTeklif ile anında alçı dekor ve alçı sıva işlerini kolaylıkla yaptırmaktadırlar. İyi bir alçı ustası arıyorsanız hemen ücretsiz ilan verebilirsiniz. Gelen alçı sıva fiyat tekliflerinden size en uygun olanı seçerek, alçı işlerinizi kolayca halledebilirsiniz.