Evde Mini Bahçecilik

 
Evinizdeki bahçenizin şartlarına uygun olarak neredeyse her türlü sebze ve aromatik bitki yetiştirilebilirsiniz.
 
Balkon bahçeciliği de diyebileceğimiz bu akım ile siz de kendi küçük sebze bahçenizi kurabilirsiniz. Balkonda tarım hiç de o kadar zor değil. Balkonda ne yetiştirilir ,balkonda sebze yetiştirmek konusunun püf noktaları nelerdir, balkonda yetişen bitkiler ile mutfağınıza neler katabilirsiniz, gelin birlikte bakalım.
 
EVDE BAHÇECİLİK İÇİN ÖNEMLİ NOKTALAR
 
Evinizin bahçesinde sebze yetiştirmek, saksılar, sebze yatakları, küçük seralar veya topraksız tarım ile mümkündür. Bahçenizin kullanım alanını gözden geçirin. Ne kadar alanı bu işe ayırabileceğinizi tasarlayın. Öncelikle bahçenizin yeterince güneş görüp görmediği, günün hangi saatlerinde ne kadar güneş aldığına bakın. Az ve kısa süreli güneş ışığı gören bir bahçeniz varsa hemen üzülmeyin. Keza bazı sebzeler az güneş ışığında yetişebilir. Bu bakımdan yetiştireceğiniz sebzeleri iyi seçmelisiniz, örneğin az güneş alan bir bahçede domates yetişmeyecektir veya çok güneş alan bir bahçede yeşillik hızlı tohuma kalkacak ve kartlaşacaktır.
 
Sulama düzenli yapılmazsa bahçenizden beklediğiniz verimi alamayabilirsiniz. Bu sebeple güneş daha tam doğmadan, sabah sulama yapılması önerilir. Toprak, bir karışım olmalıdır. Dış mekan bitkilerine uygun olarak hazırlanmış ama aynı zamanda içerisinde kum ve biraz da gübre barındırabilmelidir. Temiz ve böceklerden arındırılmış sağlıklı bir toprak kullanılmalıdır. Torf toprak da bu
karışıma eklenebilecek toprak çeşitlerinden biridir.
 
NELERE İHTİYACIMIZ VAR?
 
Mini bahçeniz içerisinde kendi meyve ve sebzelerinizi yetiştirmek istiyorsanız, temiz ve kaliteli bir toprak öncelikli ihtiyacınız olacaktır. Yapay ürünlerden mümkün olduğunca uzak durmanız önerilir. Bu sebeple doğal gübre, bitkileriniz için güzel bir besindir. Sulamalarınızı düzenli ve ölçülü yapabilmek için bir sulama kabı sahibi olabilir ve drenaj için çakıl taşları edinebilirsiniz. Köklerin rahatlıkla yayılabileceği ve kendilerini sıkışık hissetmeyecekleri saksı modelleri seçmeniz de bir başka önemli etmen. Ve olmaz olmaz üyeler; tohum ve fideler.
 
 
NELER YETİŞTİREBİLİRİZ?
 
Bahçenizde yetiştirmek için seçeceğiniz sebzeler, illa ki tüketiminizin çok olduğu sebzeler olmak zorunda değil. Aksine bulması zor ve pahalı bazı baharatlar, taze olarak zor bulunan sebzeler, örneğin zencefil, kişniş, lemongrass gibi baharat bitkileri balkonda yetiştirdiğiniz kadarıyla size yeterli olacak ve bütçenize katkıda    bulunacaklardır. Sevdiğiniz bitki çay karışımlarını da balkonda yetiştirerek kendiniz
harmanlayıp karıştırabilirsiniz.
 
 
BAHÇE ZARARLILARINDAN NASIL KORUNURUZ?
 
Evde bahçecilik güzel olduğu kadar özen de ister. Yeterli sulama, düzgün konumlandırma ve düzenli bakımın yanında bir de bahçenizi böceklerden korumanız gerekir. Böceklenme çeşitli sebeplerle olabilir. Sık ve fazla sulama da bu sebeplerden biridir. Bu sebeple bitkilerinizi sularken ölçülü ve düzenli davranmanız, temiz sulama kadı kullanmanız çok önemli. Soğanlı bitkileri böceklerden korumak için toprağa ekmeden önce etraflarını unla kaplayabilirsiniz. Sigara küllerini karıncalardan uzak tutmak için saksı diplerine yerleştirebilirsiniz. Bahçenizin güzel kızı gül bitkinizi böceklerden korumak için mart ayının ilk
günlerinde kökünün yanına bir diş sarımsak gömebilirsiniz. Bitkiyi toprak solucanından korumak için; bir kabın içerisine bir miktar tütün ve su ekleyip çalkalayın. Tütündeki nikotin suya geçmesinin ardından saksının içerisine dökün. Nikotin solucanlar için zehirli bir maddedir. Bitkiyi sümüklü böcek ve salyangozlardan korumak için; el ile toplanabilirler. Toprak işlemesi topraktaki larvaların ölmesine neden olacaktır. Bitkiyi nematodlardan korumak için; ilaç kullanımına iyi karar vermek gerekir. Nematodlar toprak, su ve çürümekte olan organik maddelerde yaşadıkları için bunları yok etmek için kullanılan ilaçlar bitkiye de zarar verebilir. Buharlı toprak sterilizasyonunda nematodlar 10-20 dakika içerisinde ve 50-55 C’ sıcaklıkta ölmektedirler. Bitkiyi danaburnundan korumak için; ilaç kullanmak gerekir. Çünkü mücadelesi oldukça zordur. Yumurtalarını yerleştirmeden hemen müdahale edilmesi gerekir.
 
Tüm önerilerimizi uygulayıp yine desteğe ihtiyacınız olursa bubiteklif.com’a girin ve bahçe bakımı kategorisinden ilan oluşturun, size en uygun teklifi seçin ve kaliteli hizmet alın. Siz sadece mini bahçenizin tadını çıkarın.
 
 
 

HIZLI HİZMET ARA

Aradığın hizmeti seç,
ilanını oluştur,
ücretsiz fiyat teklifi al.
İşini garantiye al.

İletişim