Ütü Bakımı

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ev aletlerinin hayatımızdaki yerini tartışmaya gerek yok. Tabi bu aletlerin de her şeyde olduğu gibi bir kullanım ömrü var. Evinizdeki küçük ev aletlerinin ömrünü uzatmak için onları düzgün  kullanmamız ve  zaman zaman bakımını yapmamız gerekir. Kıyafetlerimizin temizliğini ve güzelliğini ortaya çıkaran ütü de bu ev aletlerinin başında geliyor. Ütüler, her evin olmazsa olmaz eşyaları arasında yer alıyor.

Üzerimizdeki giysilerimiz ne kadar özenle seçilmiş ve temizlenmiş olursa olsun, kırışık olduğunda hiçbir özelliği kalmıyor.  Bu nedenle ütü, genel olarak aslında şıklığımızı da tamamlıyor.

Ne kadar dikkatli kullanıyor olsak da markası ve modeli farketmeksizin ütümüz zaman içerisinde yeterince ısınmamaya, ilk günkü gibi buhar çıkarmamaya ve zaman zaman su lekeleri oluşturmaya başlıyor. Bunun başlıca nedeni ütüde biriken kireç oluyor.

Ütüde kireç nasıl oluşur diyenler için ufak bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Sıcak ve soğuk suyun içinde bulunan mineraller, ısı kaybı esnasında kristalize olur. Kristal hale gelen mineraller de bulunduğu boşluğu tıkayarak kullanımı kısıtlar. Ev eşyalarının daha rahat kullanılması için kireçlerden arındırılması gerekir. Ütü de bu eşyalardan biridir. Kireç ütünüzün aldığınız günki kadar verimli çalışmamasına veya tamamen bozulmasına neden olur, hatta kireçlenmiş bir ütü kullanım sırasında kıyafetleriniz de kireç lekeleri bile oluşturabilir.

Kireçli suya sahip olan bölgelerde ne yazık ki ütüler sık sık kireçlenir. Kireç oluşumu ise, yukarıda belirtiğimiz gibi ütünün ömrünü kısaltmaktadır. Sürekli su isteyen ütüler ise cihaza zarar vermeden temizlenmelidir. Hem kolay hem de doğal yollarla ütü kireci nasıl giderilir dediğiniz anda sizler için burada olacağız. Şimdi sizlere önerdiğimiz yöntemler ile ütünün içindeki kireçler tek tek çözülecek ve temizlenecek.

1) Temizlik Sirkesi

Ütü kireci nasıl çözülür endişesini yok eden bir yöntemle temizliğe başlayabilirsiniz.

Marketlerde satılan temizlik sirkesi ya da evde kullandığınız beyaz sirke ile ütüyü temizleyebilirsiniz.

Öncelikle ütüyü birkaç dakika ısıtmalısınız.

Isınan ütünün fişini çektikten sonra sirkeyi ütünün alt tabanına dökmelisiniz.

Tüm alt deliklerden sirkenin girdiğine emin olduğunuzda, birkaç dakika bekleyiniz.

Sirke, deliklerdeki kireci ısı sayesinde çözecektir.

Bu işlemi her ay bir defa deneyerek ütünün ömrünü koruyabilirsiniz.

 

2) Limon Tuzu

Ütü kireci nasıl temizlenir limon tuzu işe yarar mı diyenler için güzel bir haberimiz var.

Evdeki limon tuzunu kullanarak ütü kirecini temizleyebilirsiniz.

Bir su kabı içinde 1 yemek kaşığı limon tuzunu ve 1 fincan sıcak suyu karıştırın.

Karışan ve eriyen limon tuzu olan suyu, ütünün su haznesine ekleyin.

Ütüyü yüksek derecede çalıştırarak, kireçlerin dökülmesini sağlayın.

 

3) Karbonat & Limon

Sık sık ütünün kireçlenmesinden şikayetçi olanları kurtaracak bir yöntem daha var.

Karbonat ve limon ikilisi ütü temizliğinde de iş başında!

Ütünün alt tabanındaki delikleri bir kürdan yardımıyla açın ve deliklerde oluşan kireci yumuşatın.

Sonrasında tüm deliklere karbonat serpiştirin.

Ütünün altını yarım limon ile silin ve ütüyü bir dakika ısıtın.

Daha sonra fişini çekerek, kireçlerin temizlenmesini bekleyin.

 

Kireç sorunu ile karşılaşmamak için yapılması gereken işlemler ise son derece pratiktir. Sizin için dikkat edilmesi gereken bir kaç noktayı paylaşmak istedik.

*Kullanacağımız yanlış sular da ütümüzün kireçlenip düzgün çalışmamasına sebep olacaktır.  Kullanılan suyun kireç oranının yüksek olması ütülerin düzgün çalışmamasının en temel sebebidir. Kireç sorunu yaşamamak için kireç oranının düşük olduğundan emin olan su kullanılmalıdır.

*Cihazın içinde bırakılan su, yüksek sıcaklık olmadan da kireçlenmeye sebep olabilir.

*Ütü tabanı üzerinde muhafaza edilmemelidir. Ne kadar uğraşılsa da içerisindeki suyu tam olarak boşaltmak mümkün olmadığı için cihaz dik konumda bırakılmalıdır.

*Ütü masasından kullanılan örtü, buharı kısmen emen bir yapıya sahip olmalıdır. Örtü buharı emmediğinde buhar doğrudan cihaza döner.

Bu durum kireçlenmeye doğrudan sebep olmasa da süreci hızlandırır.

*Ütünün tabanının periyodik olarak temizlenmemesi de önemli bir etkendir.

 

Düzenli olarak bu işlemlerin yapılması ile ütüde kireç sorunu yaşanmayacaktır.

 

Evimiz için yapacağımız haftalık yada aylık temizliğimize, ütü temizliğini de dahil edersek cihazımızı zarar görmeden uzun yıllar kullanabiliriz.

Ev temizliği için hizmet desteğine ihtiyacınız varsa Bubiteklif’ten ücretsiz iş ilanı oluşturabilir, garantili ve profesyonel destek alabilirsiniz.

 

 

 

HIZLI HİZMET ARA

Aradığın hizmeti seç,
ilanını oluştur,
ücretsiz fiyat teklifi al.
İşini garantiye al.

İletişim